Concrete Block House

Concrete Block House

 Non (Intanon Chantip), INchan atelier architect and owner of this HUAMARK 09 building, designed it to test theories he’d arrived at through intense study and experience. He wanted the architecture to tell its own story through the charm of materials that change over time.

/// Thailand ///
Story: foryeah! /// Photography:  Nantiya /// Design: INchan atelier

Concrete Block House
The house resembles four stacked 3.6-meter boxes; fence and first floor outer walls are painted white to relieve the three storeys of grey above and bringing it closer to the look of other houses

Non and his wife Ploy (Tharisra Chantip) bought this a 30-year-old, 80 square wa (.8 acres) property in the Hua Mark district, demolishing the old house to erect a new four-storey mixed-use building with usable space of 490 square meters and combine office, residence, and art studio.

Concrete Block House
The façade is intentionally of cement blocks, which collect residue and change color with the seasons; outer metal grates let climbing vines grow naturally

Dividing the property into northern and southern sections, they raised the property level more than 40 percent to put in a garden to the north, then a rectangular building to the south. The building’s long side runs east-west to block prevailing winds and allow openings to control sunlight and breeze entry into the house.

The house’s four-meter width is comparable to most row houses. Each side has double walls that work simultaneously for ventilation and heat insulation, with door and window openings reinforcing the building’s primary relationship to weather conditions, wind, and sun.

On the south side are fewer openings because of a staircase, while north and east sides have balconies and various service areas reaching around to the west side, which also has the double walls characteristic of the building’s overall design.

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

The 4 storeys are divided according to function. Architects’ offices are primarily in two first floor rooms: a larger one with a long work table for working in teams and a smaller one that serves as meeting room and library.

The second floor is a private residential area, with a living room connecting to kitchen and dining area. 

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Floor 3 contains one bedroom for Non and Ploy and another for Non’s mother. The two are connected with a shared bathroom. 

The fourth floor is a studio for creation and enjoyment of art. It’s designed with a view to high flexibility of function in expectation of anticipated future changes as little members of the household gradually grow up.

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Concrete Block House

Link: http://www.inchan-atelier.com/ 

You may also like…

MODERN STYLE IN A NEWLY RENOVATED HOUSE
COMPACT TROPICAL HOUSE

About the Author

X